Interview met Patricia Blok door Margreet Botter van Libelle Balans.

Patricia Blok heeft als geen ander de gave om van iedere gebeurtenis in haar leven te leren. En dat niet alleen, ze weet dat wat ze leert te delen met mensen op een zo’n praktisch toepasbare wijze dat je met haar lessen meteen je leven kunt verbeteren. Al haar verworvenheden zet ze in bij haar trainingen en workshops en op haar

School voor Spirituele Coaching, die in 2007 van start ging.

Haar boekjes 99 Ontspanningsgeheimen en Verrijk je leven waren enkele jaren geleden in Nederland al een enorm succes. Inmiddels zijn haar boeken ook in het Duits en Frans vertaald en dit jaar ook in het Spaans.

In eenvoudige stappen en met ervaringen uit haar eigen leven vertelt Patricia Blok hierin hoe je je lekkerder kunt voelen door middel van tips die dán weer een spirituele inslag hebben en dan weer een psychologische of puur fysieke. Stuk voor stuk zijn het handelingen en tips die meteen toepasbaar zijn en heel praktisch.

Patricia Blok is geen vrouw van moeilijke woorden of zweverigheid. Integendeel heel down to earth en zonder opsmuk vertelt ze datgene wat ze zelf ontdekt in het leven meteen door aan anderen. Ze wist duizenden mensen aan de yoga te krijgen met haar tv-cursus Yoga voor jou! En ze gaf honderden workshops waarin yoga, meditatie en visualisatie een centrale rol spelen. Na jaren van workshops was het tijd voor haar eigen spirituele school die dit jaar met de tweede lichting begint.

Hoe kwam je op dat idee voor een spirituele school?

"Ik was er eigenlijk al heel lang mee bezig. Maar ik was er waarschijnlijk zelf nog niet klaar voor, dus het heeft een tijd geduurd. Ik heb in mijn leven veel verschillende dingen gedaan en het lijkt alsof ze de laatste tijd allemaal samen komen. Ik heb psychologie gestudeerd en ben daarna geswitcht naar kunstgeschiedenis. Toen ben ik terug gegaan naar RET (Rationele Emotieve Therapie - red.) en de psycho-analyse. Ik heb yoga en meditatie geleerd en ben twintig jaar lang ieder jaar op retraite geweest bij verschillende leraren.

Al de dingen die ik in al die jaren en al die verschillende disciplines heb geleerd, wil ik doorgeven. Niet op een hoogdravende manier, maar juist heel simpel en toepasbaar. Ik ga ervanuit dat iedereen verlicht kan worden. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer zware tijden in je leven zult kennen, maar je hebt technieken, handvatten om er beter mee om te gaan. De technieken die werken voor mij en voor de mensen die ik trainingen heb gegeven, wil ik doorgeven aan een breder publiek. Dat heb ik jarenlang gedaan in allerlei workshops. Maar ik krijg vaak de vraag: waar kun je het leren wat jij doet?"

En dat bracht je op het idee voor een opleiding.

"Inderdaad. Tot nog toe moest ik altijd zeggen dat je dat nergens kunt leren. Mijn technieken zijn een samenvoeging van psychologische en spirituele ervaringen, die ik combineer met yoga en meditatie. Daar was geen school voor.”

Maar wat is het doel van de school?

"Wat ik met de school wil, is gelijkgestemde zielen samenbrengen. Wat ik merk in deze tijd is dat er door het individualisme heel veel eenzaamheid is. Mensen denken: ik ben de enige die dit meemaakt. Maar dat is helemaal niet zo. Ik wil steungroepen creëren waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten en steunen. Dus aan de ene kant wil ik de technieken doorgeven die mij hebben gebracht waar ik nu ben. Aan de andere kant wil ik gelijkgestemden met elkaar in contact brengen. Het is een tijd van enorme snelheid en enorm veel veranderingen. Je hoeft de tv maar aan te zetten om te zien wat er allemaal gaande is. De grote vraag is: hoe kun je dat een plaats geven voor jezelf? Wat is werkelijk belangrijk? Daar gaat het op de spirituele school over en ook in mijn workshops en trainingen. Dat je dichterbij je zelf komt. M'n laatste boek heet niet voor niets Dichterbij jezelf. Als mensen dichterbij zichzelf komen, zijn ze dichter bij de natuur, hun eigen natuur, en dichterbij alle mensen die hen dierbaar zijn. Daarvoor moet je soms een eenzame weg afleggen. De weg van de pionier. Soms moet je je even helemaal terugtrekken, om een nieuw patroon te ontwikkelen. Daarvoor moet je je naar binnen keren, om te ontdekken wat het doel in je leven is."

Wat is het doel in jóuw leven?

“Mensen te helpen ontdekken de juweel die ze werkelijk zijn. Ik heb het altijd mooi gevonden om andere mensen blij te zien. Ik was altijd blij als anderen blij waren. Pas later in m’n leven ontdekte ik wat míj blij maakt. Nu ik dat weet, sta ik ervoor en kom ik ervoor op. Ik vind het nog steeds mooi om andere mensen blij te maken, maar ik ben tegelijkertijd niet bang om boos te worden en niet aardig gevonden te worden. Dat was vroeger veel erger. Ik denk dat dat een voordeel is van ouder worden. Ik voel me een gelukkig en gezegend mens. Ik doe wat m’n passie, m’n doel is: trainingen geven boeken schrijven, mensen de schoonheid in zichzelf laten ontdekken.”

Je verwezenlijkt je doel dus. Houd je dan nog doelen over?

“Jazeker. Ieder jaar in juli huren mijn man en ik een boerderij op Ibiza. Daar stellen we onze doelen voor het komende jaar en we kijken naar de doelen die we een jaar geleden stelden. Dat is onze workshop. We kijken of we de doelen hebben gerealiseerd en waarom wel of niet. En we kijken wat we voor de komende jaren en vooral voor het komende jaar willen.”

En wat waren dan de doelen van afgelopen juli?

“Dat waren onder meer een boek schrijven en de spirituele school beginnen en die zijn inmiddels verwijzenlijkt.  Maar ik stel me ook persoonlijke, relationele doelen. Bijvoorbeeld de relatie met m’n man, zoon en vrienden goed houden. En werkdoelen van hoe ik me in de wereld opstel en in mijn intieme leven. Die doelen schrijven we op, zodat ze ons voor ogen komen en we eraan herinnerd kunnen worden. Doordat we ons er jaarlijks op die manier voor terugtrekken, ontstaat er een soort ritme, waarbij je af en toe in jezelf keert en naar je doelen kunt kijken. Door een structuur te hebben, door samen met anderen te werken en door te delen, kom je door de moeilijke momenten heen. Zo kom je weer in balans.”

Dat klinkt gemakkelijk.

“Dat klinkt makkelijk, maar het is moeilijk doorlopend in balans te zijn. Uít balans zijn, hoort bij het leven. Het doet pijn, maar pijn is een deel van het leven. Accepteren dat er pijn is, hélpt je bij het vinden, bij het hervinden van de balans. Je moet je pijn kunnen uiten. Heel veel oorzaken van stress liggen in het feit dat je bepaalde dingen niet mag uiten. Op het moment dat je het leert uiten, is de kans groot dat de stress vermindert. Daarom, daar heb je het weer, is het fijn om een groep om je heen te hebben waar je je wél kunt uiten, waar je je thuis voelt en waar je jezelf kunt zijn. Daarom wil ik die spirituele school. Om zoveel mensen met elkaar in contact te brengen die op dezelfde manier in het leven staan. Eígenlijk heeft iedereen min of meer dezelfde problemen in het leven, want we doorlopen allemaal dezelfde fasen. En het lijkt wel vaak alsof je alleen iets meemaakt, maar de kans is groot dat iemand anders hetzelfde heeft doorleefd en doordat met elkaar te delen kun je  elkaar steunen.”

Hoe kom jij zelf weer in balans?

“Ik laad zelf op door in de natuur te wandelen. Of in de stilte met mijzelf te zijn. Ik neem een massage of spreek lieve vriendinnen. Ik kom weer in balans door lekker te vrijen met m’n man of dor een leuk gesprek met m’n zoon. Daar haal ik energie uit. Maar ik weet ook dat balans vinden, soms hard werken is. Aan jezelf, aan je doelen. Ik wil niet de indruk geven dat het makkelijk is. Je moet eerst in harmonie komen met jezelf. Daarom heet m’n boek: Dichterbij jezelf. Mij doel is om de schat, de goddelijke schat die in ieder mens besloten ligt te ontdekken. Ik  ben net als ieder ander  bezig met mijn leven te leven. En ik geloof wel in het goddelijke, de goddelijke liefde. Ik zie dat als een energie. En ik kan me voorstellen dat god uit liefde de aarde en de planeten de sterren heeft gemaakt en de mensen. De spirituele weg gaat altijd terug naar het innerlijk, want dat is de plek waar god woont. Maar hij woont ook buiten. Buiten is er de gemanifesteerde kant van god en binnenin je de niet gemanifesteerde kant. Mijn doel is om die niet gemanifesteerde kant te helpen leren ontdekken. Want die niet gemanifesteerde kant dat is eigenlijk het spirituele, de kracht, de spirit achter alle dingen. Het doel van het leven is dat díe gemanifesteerd wordt. Dat je talenten naar buiten komen."

En daarvoor heb je de spirituele school .

 

"Inderdaad. Waarmee ik niet wil zeggen dat het me altijd lukt om die niet gemanifesteerde kant naar buiten te brengen. Een leraar kan je wel vertellen hoe het moet, maar de leerling moet zijn eigen werk doen. Door interesse te hebben en zich open te stellen. We leven in een maatschappij met allerlei regels en vooroordelen. Als je je open stelt en je interesseert in de ander, in je omgeving, dan stel je je open voor het wonder van het leven."

Maar daar heb ik helemaal niet altijd zin in: me openstellen en iedereen 'zien'.

"En dat is ook normaal! Je hebt de beweging naar binnen en de beweging naar buiten. Beide bewegingen zijn even belangrijk. Als je te veel naar buiten bent gericht, moet je de tijd nemen om naar binnen te gaan. Heb je een dag dat je eigenlijk het liefst onder een deken op de bank zit, maar je móet naar buiten vanwege je werk, bouw dan gedurende de dag een paar momenten in om even tot jezelf te komen. Plan vrije tijd. Dat is soms moeilijk, want we willen vaak te veel. Maar het is vaak 'gewoon' een kwestie van de lat lager leggen. Voordat jij kwam vanochtend, schoot ik in de stress. Want het huis was niet aan kant en ik vond dat ik nog moest schoonmaken, maar daar was eigenlijk geen tijd meer voor. En toen dacht ik: maar waarom zou ik? Hier woon ik, dit is mijn huis. Het is niet perfect schoon, maar de mensen die op bezoek komen hebben óók een huis, een baan. Ik hoef niet perfect te zijn. Ik stelde mijn houding bij en stelde mezelf de vraag: wat is nu belangrijk? Je moet het belangrijke van het minder belangrijke leren scheiden. Dáár gaat het om."

Jij maakt die switch van ervaring naar leermoment heel makkelijk. Ik neem aan dat de opleiding een combinatie wordt van alle technieken die jezelf in je leven hebt geleerd. Wat voor type mensen komen op jou School en trainingen voor wie is het  bedoeld?

"Niet voor een bepaald type mensen. Zo werk ik niet. Ik zie ook dat bij mijn workshops altijd heel uiteenlopende mensen komen. De opleiding is kort gezegd voor mensen die meer uit het leven willen halen."

Hoe ziet de School van Spirituele Coaching eruit?

"Het is  een tweejarige basis- opleiding. Het is verdeeld in modulen. Elk module behandeld een thema die over vijf hele dagen  meestal een keer per maand wordt behandeld. Zo is bijvoorbeeld de eerste module Realiseer je dromen.  We beginnen iedere dag met yoga en meditatie. Om je lichaam te ontspannen en je open te stellen. Daarna komt het thema van die module aan de orde. Ik wil het liefst dat mensen zich eerst een jaar aan de opleiding binden. Ze leren in dat eerste jaar de technieken, ze leren elkaar kennen en elkaar steunen. Na de eerste jaar kunnen wij  kijken wie er verder gaan om spirituele coach te worden.  Spirituele coaching is een roeping. Je voelt of het bij je past of niet. Na het eerste jaar kunnen diegene doorgaan die voor zichzelf of om anderen te helpen meer over spirituele coaching wil leren.  Je hebt er veel aardsheid voor nodig. Je moet met beide op de grond staan en tegelijkertijd en spirituele inborst hebben.

 Als je de twee jaar  hebt voltooid kun je een diploma krijgen van de basis- opleiding

Spirituele Coaching en diegene die Spirituele Coach worden kunnen dan ook deelnemen aan onze website.

 

"Ik  weet inmiddels dat op de spirituele weg veel dingen intuïtief gebeuren. Dat is goed. Maar je hebt ook structuur nodig, dus vandaar de school met z'n modules. Het gaat allemaal om het evenwicht, de juiste balans."